Fetaost paj med babyspenat (+tomatsallad med basilika dressing)

4 portioner

Fetaost paj med babyspenat

100g pinjenötter
5st ägg
300 g fetaost
50 g cheddarost
oregano, torkad
1 st citron
1 klick smör
400g babyspenat, sköljd
270 g filodeg, tunna ark
Cayennepeppar
0,5 st muskotnöt



 


Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid!

 

Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.

Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.

Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat.

Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.

När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.

Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.

Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.

Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.

Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.

Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.

Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.

Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.

Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.

Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.





Tomatsallad

1 Kruka basilika, färsk

1 st vitlöksklyfta

vitvinsvinäger

300 g körsbärstomater, blandade sorter

småbladig grekisk basilika (kan uteslutas)




Skölj ur mixern och fyll den med en näve färska basilikablad(spara några små, fina blad att dekorera salladen med senare).

 

Tillsätt en nypa salt och peppar, pressa ner en vitlöksklyfta och häll över ett par matskedar fin olivolja och en skvätt vitvinsvinäger.

Mixa slätt, smaka av och häll sedan ut dressingen på ett serveringsfat.

Halvera eller skiva tomaterna i kvartar och fördela dem ovanpå dressingen tillsammans med en nypa salt samt de fina små basilikabladen (om du hittar grekisk småbladig basilika är den perfekt, men det går lika bra med vanlig).

Blanda ihop tomaterna med dressingen först vid servering.









Kommentarer

Designen är gjord gratis utav Designbloggar.com



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback